Proslavljen zaštitnik Zrenjaninske biskupije

U katedrali sv. Ivana Nepomuka u Zrenjaninu, 24. septembra 2024. godine, svečanom svetom misom proslavljen je zaštitnik Zrenjaninske biskupije sv. Gerard, biskup i mučenik. Svetu misu je predvodio Martin Roos, penzionisani temišvarski biskup, zajedno s petoricom biskupa i dvadesetak sveštenika, i učešće vjernika iz raznih delova biskupije.

Na početku svete mise biskup domaćin, Mirko Štefković, pozdravio je sve prisutne, a posebnu dobrodošlicu zaželeo je glavnom predsedatelju, kao i beogradskom nadbiskupu i metropoliti Ladislavu Nemetu SVD, biskupu eparhije Sv. Nikolaja u Ruskom Krsturu Djuri Džudžaru, sremskom biskupu Fabijanu Svalini i subotičkom biskupu Ferencu Fazekašu. On je sve prisutne pozvao da se molitvom preporuče nebeskom zaštitniku, svetom Gerardu, kako bi svako kao on mogao izvršiti poslanje koje mu je povereno.

Biskup Roos je u propovedi, koju je održao na mađarskom jeziku, naglasio: „Gerad je od glave do pete bio „čovek koji je utirao puteve“. Bio je čovek početka novog doba i živi primer nade kako za svoje savremenike, tako i za sve nas koji – mada u različitim zemljama – danas živimo, krećemo se i radimo u njegovoj baštini bilo u Zrenjaninskoj, bilo u Temišvarskoj ili Segedinsko-čanadskoj biskupiji. Svako od nas radi i, s radošću i potpunim predanjem, pati onde gde su ga Bog i providnost postavili. „Ovde trebaš živeti i umreti“ – kaže pesnik. To se odnosi na nas, naš život i rad, u tome nema iznimke! Jednako tako, to se odnosi i na našeg novog biskupa, čiji 47. rođendan danas slavimo. Mlad čovek, zdrav i vredan biskup u najboljim godinama. Kakav je to blagoslov za jednu biskupiju, za njezine sveštenike i vernike! Samo treba biti hrabar i ići napred. Ne brinimo, ne bojmo se, dobri Bog će se i dalje brinuti za nas“ – zaključio je biskup Martin.

Propoved na hrvatskom jeziku održao je sremski biskup Fabijan. Govoreći o mučeništvu on je naglasio: „Danas mnogi mučenici u Crkvi, pozivaju sve nas krštene da budemo svedoci Isusa i njegovog Evanđelja u našem svakodnevnom životu u porodici, u školi, na radnom mestu, u upravljanju državama, u umetnosti, u nauci, u poslovnom svetu i na društvenim mrežama.“ Zatim se osvrnuo na zaštitnika biskupije istakavši: „Vremena u kojima živimo kao i prilike nisu ništa drugačija od situacije i prilika iz vremena sv. Gerarda. Mučenik sv. Gerard je učitelj i uzor naše nade. Sav uronjen u Boga, nošen verom, nadom i ljubavlju on je postao prorok budućih vremena. On nas i danas uči kako staviti pouzdanje u Boga, kako se u svom životu potpuno nasloniti na Božje obećanje koje ne razočarava“ – zaključio je biskup Fabijan.

Na kraju mise mons. Jožef Melar, generalni vikar, je domaćem biskupu uputio čestitku za rođendan u ime sveštenika i cijele biskupijske zajednice.

Foto: Hajnalka Ileš