U Rimu je održan kurs za nove biskupe

Tradicionalni kurs za biskupe rukopoložene u proteklih godinu dana održan je u Rimu od 15. do 21. septembra 2024. godine, uz učešće više od 260 biskupa iz celog sveta, a među njima je bio i mons. Mirko Štefković, zrenjaninski biskup.

Biskupi su svaki dan započeli molitvom u tišini, pa su zajedno slavili svetu misu s jutarnjom molitvom časoslova. Predavanja su održana u Papskom kolegijumu svetog Pavla apostola i na Papskom univerzitetu Urbaniana. Biskupi su se putem predavanja i diskusija upoznali s delovanjem pojedinih organa Svete Stolice i s njihovim najvišim predstavnicima. U isto vreme je to bila prilika za razgovor o aktuelnoj situaciji i izazovima s kojima se Crkva susreće. Vreme provedeno zajedno dalo je mogućnost za upoznavanja i razmenu iskustava o životu i delovanju pomesnih Crkava i njezinih pastira.

Centralni događaj kursa je bila sveta misa u bazilici svetog Petra, nakon koje su biskupi otišli do groba svetog Petra apostola. Zatim je sledio susret sa svetim Ocem. Nakon kratkog pozdrava papa Franja je odgovarao na pitanja biskupa, pa se kratko pozdravio i rukovao sa svakim pojedinačno.

Poslednjeg dana kursa prefekt Dikasterijuma za biskupe, kard. Robert Francis Prevost, je sa saradnicima bio na raspolaganju za pitanja i sugestije. Na kraju susreta učesnici su zahvalili organizatorima za mogućnost učešća na kursu, i sveštenicima Papskog kolegijuma svetog Pavla apostola na gostoprimstvu, koji su im sve te dane bili na usluzi.

„Iskustvo šarolikosti katoličke Crkve je jedinstveni doživljaj, koji ohrabruje za ustrajnost u teškoćama i daje nadu, kojom Krist ne prestaje da oduševljava svoje vernike“ – izjavio je po povratku kući je mons. Mirko Štefković, zrenjaninski biskup.